Functioneel neurologische stoornissen (FNS)

Verlammingen, schokken, trillen, aanvallen die lijken op epilepsie, minder gevoel of tintelingen in de huid en minder goed kunnen horen, zien of spreken. Dit zijn voorbeelden van klachten waar mensen met functioneel neurologische stoornissen last van kunnen hebben. Het kan gepaard gaan met pijn. Gelukkig is er steeds meer inzicht in de effectiviteit van verschillende behandelingen.

De diagnose FNS wordt gesteld door een neuroloog. Het is een functioneel probleem van het zenuwstelsel. Er is geen schade en er is niets kapot maar het zenuwstelsel wordt niet goed gebruikt door het lichaam. Vergelijk het met een computer: de hardware is heel maar er is een probleem met de software. Op scans is vaak niets te zien. Het gaat mis in de overdracht van informatie vanuit de hersenen naar het lichaam.

Petra en Heidi zijn allebei geschoold in het begeleiden van mensen met FNS  en zijn aangesloten bij FNS-Net. De behandeling wordt vergoed vanuit de aanvullende verzekeringen. Meer informatie over FNS is te vinden op de website van Stichting FNS.